Vis van de maand: Mei

Mei = Mul
In de maand mei is mul de ‘Vis van de Maand’.

Rode mul behoort tot de baarsachtigen en wordt ook wel koning van de poon genoemd, ondanks dat ze geen familie van elkaar zijn. De mul is roze rood op de kop en het lijf. De ogen van de Mul staan hoog in de kop en heeft twee baarddraden. De rode mul is een heerlijk matig vette vis die makkelijk te fileren is. Deze vis heeft wat donkerder vlees en een sterkere, maar toch delicatere smaak dan de poon. De smaak van de mul combineert goed met zuidelijke producten als knoflook, olijfolie en Provençaalse kruiden. Deze vis is heerlijk om te grillen, stomen, bakken of in de oven te bereiden.

Vangst

De laatste jaren wordt de mul regelmatig gevangen door de Nederlandse viskotters. Voor een aantal Nederlandse schepen is de mul (naast de poon en inktvis) een van de belangrijkste vangsten. Terwijl deze mul in de zomerperiode veelvuldig wordt gevangen in de Noordzee, vindt de vangst door deze visser in de wintermaanden vooral plaats meer richting Het Kanaal. De vangsten worden dan vaak aangeland in België en/of Frankrijk en komen dan per vrachtwagen naar de visafslagen in Nederland, met name Scheveningen, IJmuiden en Urk. In de vangst in West-Europa wordt nauwelijks onderscheid gemaakt tussen de mullus surmuletus (mul) en de mullus Barbatus (rode mul). In de recepten kunnen beide gebruikt worden.

Bereiding

Mul heeft een delicate smaak. Met name de lever smaakt erg lekker. Deze laat men dan ook vaak zitten om de smaak te verhogen. Mul wordt soms in filet verkocht, maar deze vis kan vrij gemakkelijk schoongemaakt worden. Eenmaal gefileerd kun je de mul op de velkant bakken en zoals afmaken met wat oregano, peper en zout.

Bron: visrecepten.nl