Vis van de maand: December

December = Coquilles
In de maand december is de coquille ‘Vis van de Maand’.

Coquilles Saint Jacques ofwel Sint-Jacobsschelpen zijn een van de populairste schelpdieren. Coquilles – het woord ‘coquille’ is Frans voor schelp – kunnen op verschillende manieren bereid worden: zachtjes in boter gebakken, gegrild, gegratineerd in de schelp of rauw als carpaccio gesneden.

Er zijn verschillende soorten coquilles te koop. Daarom is het belangrijk goed geïnformeerd te zijn tijdens je aankoop. Je lokale vishandel kan je hierbij goed helpen.
De coquilles die je vaak aantreft in de winkel, zijn coquilles uit een potje of een (plastic) verpakking. Deze coquilles zijn al schoongemaakt. Op het etiket staat een bereidingsvoorschrift, dat je dient op te volgen.
In beginsel moeten deze op een hoog vuur of grillpan gedurende 4-5 minuten mooi bruin en bijna gaar worden gebakken.

Wil je een gerecht maken waarbij de coquilles kort worden verhit, of misschien wel rauw worden geserveerd? Besef dan dat bacteriën die erin kunnen voorkomen niet worden gedood. Kies dan alleen voor coquilles uit de schelp (vers), of voor vriesverse coquilles. Met vriesvers wordt bedoeld dat de coquille direct na vangst zijn ingevroren.

Mits (vries)vers, zijn deze coquilles ideaal voor o.a. carpaccio, ceviche, tartaar en sushi.

‘Vis van de Maand’ coquille
Coquilles bewegen zich voort door de schelphelften snel open en dicht te doen, wat een heel stevige spier vereist. Dát is het deel van de schelp dat overal ter wereld graag wordt gegeten. Internationaal noemt men deze schelp ‘Scallop’. De meeste coquilles komen uit Spanje, Frankrijk, Portugal, Noorwegen en Schotland.