Vis van de maand: April

April = Pijlinktvis
In de maand april is pijlinktvis de ‘Vis van de Maand’.

De pijlinktvis is een indrukwekkende verschijning. Hij heeft een pijlvormige kop en tien ledenmaten, waarvan twee langere voedingstentakels. Hiermee verschilt deze inktvis van andere inktvissen met maar acht ledenmaten. De pijlinktvis bezit wel een inktzak waarmee hij vijanden verblindt en snel kan wegkomen.

Pijlinktvissen bewegen zich op drie manieren voort; met hun vin, armen en door het water uit de trechter te persen. Deze inktvissoort is erg mobiel en beweegt zich voort met een jet-aandrijving.

De pijlinktvis wordt tussen de maanden maart tot aan oktober gevangen in de Noordzee, vlak voor onze eigen kust. In de winter zwemmen ze in het Kanaal en in het voorjaar trekken ze naar het noorden om daar aan de kust hun eitjes af te zetten. Nederlandse vissers brengen met de flyshoot techniek veel pijlinktvissen aan land. Deze techniek is duurzaam vanwege het lage energieverbruik, lage onderhoudskosten, geringe bodemberoering en ongewenste bijvangsten.

Bij veel mensen is de pijlinktvis bekend als lekkernij uit landen rond de Middellandse Zee. In deze landen wordt de inktvis ‘Calamari’ genoemd, het Italiaanse woord voor deze soort. Je bakt of roostert de inktvis heel kort. Als je deze te lang bakt, wordt hij taai. In veel landen wordt de inkt ook in gerechten gebruikt, zoals bij risotto’s of pasta’s.

De pijlinktvis is eenvoudig schoon te maken. Je hoeft alleen het bolletje met de papegaaienbek tussen de armen er af te trekken. Op deze manier haal je in een keer alle ingewanden eruit. Vervolgens kan je repen snijden van het vlees.

Bron: visrecepten.nl