Thaise rode pijlinktvis curry met kokos, limoen en koriander

Ingredienten

  • 600 g pijlinktvis, schoongemaakt (voor lunchgerecht 400 g)
  • 3 kleine rode uien
  • 1 rode peper
  • 1 limoen
  • 4 el zonnebloemolie
  • 3-4 el Thaise rode currypasta
  • 200 ml romige kokosmelk

Pijlinktvis wordt veel vanuit de Noordzee aan land gebracht. Vooral de flyshoot techniek wordt hiervoor gebruikt, welke zich kenmerkt door weinig energieverbruik, bodemberoering en ongewenste bijvangsten. Eerder was de inktvis nog een bijvangst, maar tegenwoordig is het ook een belangrijke doelsoort. Vanwege de zeer goede kwaliteit – het vlees van de pijlinktvis is mooi blank, heerlijk en mild van smaak – is deze pijlinktvis ook een populair exportproduct.

Bereiding

1. Snijd het lijfje van de pijlinktvis open, leg plat op een snijplank en snijd vervolgens in stukken van ca. 5 bij 3 cm. Laat kleine tentakels heel en snijd grote in stukken.
2. Pel de uien en snijd ze elk in 6 partjes. Was de limoen en snijd de rode peper in ringetjes. Om ze minder pittig te maken kun je ze een kwartiertje in azijn leggen.
3. Verhit de olie in de wok en roerbak de uien 3 minuten. Dep de inktvis goed droog en voeg de peperringentjes aan de uien toe. Roerbak 2 minuten. Rasp de schil van de limoen boven de wok. Halveer de limoen en knijp een helft uit boven de inktvis. Voeg de currypasta en kokosmelk toe. Schep alles door elkaar, breng tegen de kook aan en laat op laag vuur een paar minuten pruttelen.
4. Schep de curry in 4 kommen op diepe borden. Snijd de tweede helft van de limoen in 4 stukken en verdeel over de borden.

Tip: lekker met verse koriander. Serveer er pandarijst en gestoomde paksoi bij. Voor de variatie: voeg aan de curry ¾ liter visbouillon toe (gemaakt met een half bouillonblokje) en serveer als (maaltijd)soep.

Bron: culy.nl